Wat zijn de voor en nadelen van Creatine?

Wat zijn de voor en nadelen van Creatine? Creatine Monohydraat is een van de meest verkochte voedingssupplementen op de markt. Bovendien is het ook nog eens een voedingssupplement wat veel onderzocht is. Maar wat is het nou eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat moet je er over weten? In dit artikelen behandelen we de volgende vraag: “Wat zijn de voor en nadelen van Creatine?”

Wat is creatine eigenlijk?

Voordat we de voor- en nadelen van creatine gaan behandelen is het eerst belangrijk dat we weten wat creatine nou eigenlijk is. Het is een lichaamseigen stof die voorkomt in de spieren van zoogdieren. Het is eigenlijk een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. Je lichaam maakt zelf creatine aan. Toch in je dit ook aanvullen met voedings- of voedingssupplementen. Het zit met name in vlees, maar ook in vis. Zo bevatten rundvlees en tonijn ongeveer 1-2 gram creatine per kilogram. Je eigen lichaam heeft ongeveer 1-3 gram creatine nodig om haar voorraden aan te kunnen vullen. De helft hiervan haal je uit je voeding. Het wordt gevormd door uit de aminozuren arginine, methionine en glycine. In je lever en alvleesklier en je nieren wordt dit gevormd.

Lees ook: Wat is de beste creatine?

Wat doet creatine?

Nu weten we wat creatine is. Maar wat doet het eigenlijk? Je lichaam gebruikt tijdens het sporten energie. Om een spier te laten bewegen heeft je lichaam energie nodig. Deze pakt je lichaam uit een energiebron. Om dit mogelijk te maken zet het lichaam het stofje ATP als energiebron om in ADP. Daarna ontstaat er een restproduct en dit moet dan weer worden omgevormd tot ATP. Dit proces wordt ook wel resynthese genoemd. Het terugvormen van ADP en ATP. De hoeveelheid van ATP in de spiercel is altijd beperkt.

Het moet op tijd worden aangevuld om vele explosieve bewegingen van je lichaam vol te houden. In welke mate je dit kunt doen en hoe snel wordt bepaalt hoe jij als sporter in staat bent om iets vol te houden. Een voorbeeld hiervan is een explosieve sprint die je neemt van 100m. Jij als sporter ziet op een gegeven moment niet meer dat dezelfde explosie kracht minder heeft dan aan het begin van de explosie. Een reden hiervoor is dat er een gebrek is aan de stof ATP. De hoeveelheid rust tussen de sets en de hoeveelheid creatinefosfaat in je lichaam bepaalt hoe lang je de intensieve beweging vol kan houden.

Door creatinefosfaat af te breken kan je lichaam ATP vrijmaken. Je lichaam kan gemakkelijker een grote explosie of beweging uitvoeren als het over een grotere buffer van creatinefosfaat beschikt. Het zal dan dus soepeler en gemakkelijker gaan. In antwoord op de vraag: “ Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?” Kun je als antwoord geven: dat creatine in dit geval een heel groot voordeel is. Over het algemeen is het goed als je intensief sport om extra creatine in te nemen. Dit zorgt ervoor dat je creatine levels in je bloed hoger zijn. Je organen en cellen nemen vervolgens uit te vloed na de filtering door de nieren creatine op.

Nadelen creatine

Om de vraag : “ wat zijn de voor- en nadelen van creatine?” te beantwoorden gaan we eerst de nadelen van creatine behandelen.
Vooralsnog is er onvoldoende onderzoek bekend naar de langetermijneffecten voor de gezondheid van creatine gebruikers. Hierover kunnen wij dus ook geen uitspraken doen.
Creatine is over het algemeen een veilig middel dat je op de korte termijn gerust kunt gebruiken. Je kunt daar over het algemeen met een lage dosering, men spreekt dan over 3-5 gram per dag geen bijwerkingen krijgen.

Voor zover bekend zijn er geen directe negatieve bijwerkingen voor lever- en of nierfunctie of de bloeddruk. Het kan zo zijn dat je gewicht toeneemt indien je creatine in neemt. Indien je hier niet op zit te wachten raden wij het aan om het niet in te nemen. Daarnaast kan een hoge inname (+10-20 gram) leiden tot diarree, winderigheid of krampen. Indien jij jezelf misselijk voelt of diarree krijgt als je teveel creatine inneemt dan kunnen deze klachten ontstaan.

Veel onderzoekers geven aan dat mensen met een nierziektes of met nierklachten uit het verleden niet zomaar creatine moeten gaan gebruiken. Het is in hun geval echt belangrijk dat ze contact opnemen met hun specialist of (huisarts alvorens ze creatine gaan gebruiken.

Voordelen van creatine

Wat zijn de voor- en nadelen van creatine? Deze vraag hebben we al voor een deel beantwoord. Nu moeten we naast de nadelen ook nog de voordelen bespreken. Het is natuurlijk leuker om deze te weten. Hieronder bespreken wij ze kort:

  • Meer kracht
  • Hoger trainingsvolume
  • Meer vetvrije massa en trainingseffect als gevolg hiervan
  • Hogere anaerobe drempel
  • Betere sportprestaties (anaërobe inspanning)
  • Mogelijk een positief effect op duurprestaties via efficiëntere ATP-omzetting
  • Minder moeite met dagelijkse taken
  • Meer weerbaar tegen dehydratie en sporten in warm weer
  • Betere neurologische functie bij oudere en jongere mensen

Er zijn natuurlijk nog veel meer voor- en nadelen aan creatine. Er is al veel onderzoek gedaan, maar er zal natuurlijk nog veel meer onderzoek gedaan worden. Toch is er al veel over creatine bekend. We kunnen aan de hand van alle informatie dan ook concluderen dat het een middel is dat fijn is in gebruik en veel voordelen heeft. Het is dan ook bij intensieve sportactiviteiten erg aan te raden.

Menu