Wat is de houdbaarheid van creatine poeder?

Je zal niet de enige zijn met het probleem dat de houdbaarheidsdatum van het creatine poeder al verlopen is, maar het nog niet op is. Aangezien de potten erg groot zijn, komt het vaak voor dat de pot nog niet leeg is en het is natuurlijk erg zonde van het geld om de halve pot weg te gooien, maar wat is de houdbaarheid van creatine poeder?

Oftewel kan je het poeder nog gebruiken nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is of is dit niet verstandig?, Hoe moet je het poeder op de juiste manier bewaren en waar moet je het weggooien als het poeder bedorven is? In dit artikel leer je alles over de houdbaarheid van creatine.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum wordt voor elk soort product apart bepaald. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdatums, namelijk THT en TGT. Als er een TGT-datum op de verpakking van een product staat, gaat het om een product die snel bederft. Na het verstrijken van de TGT datum kun je zo’n product het beste niet meer consumeren. Vooral op producten zoals groente, vlees en zuivel staat een TGT-houdbaarheidsdatum.

Bij producten met een THT-datum op de verpakking gelden andere richtlijnen. Na het verstrijken van de THT-datum kun je het product in de meeste gevallen nog prima consumeren. De fabrikant is na de THT-datum alleen niet meer aansprakelijk voor de kwaliteit, smaak en kleur van het product.

Kortom, het product heeft tot de THT-datum de beste kwaliteit, smaak en kleur en na het verlopen van de THT-datum wordt dit geleidelijk aan minder. Wat ook interessant is om te weten, is dat winkels producten met een verlopen THT-datum nog wettelijk mogen verkopen.

Een van de bekendste is Creatine Creapure (Link naar Body en Fit)

 

 

Creatine vervaldatum

Fabrikanten zijn het wettelijk verplicht om een vervaldatum op hun producten te zetten, zo ook de fabrikanten van voedingssupplementen. Op voedingssupplementen staat altijd een THT-datum. Na het verlopen van deze THT-datum kan het dus zijn dat de werkzame stoffen van het poeder afnemen, maar de meeste voedingssupplementen kun je dus nog rustig consumeren als het al over de datum is omdat de vermindering van de werkzame stoffen erg langzaam gaat.

Hoe lang is creatine houdbaar?

Hoe lang is creatine houdbaar? en waar is creatine goed voor. Wanneer de verpakking van nog niet open is geweest, kun je het poeder meestal nog consumeren na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Controleer wel altijd voor gebruik of de verpakking helemaal dicht is en of het poeder niet bedorven is.

Hoe lang kun je creatine bewaren als de verpakking al open is geweest?

Hoe lang kun je creatine bewaren als de verpakking al open is geweest? Creatine kun je als je het goed bewaard jaren lang bewaren, want het is droog poeder en is daarom lang houdbaar als je het op de juiste manier bewaard. Voor consumptie wel altijd goed controleren of het product nog eetbaar is.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: Hoe kan je creatine het beste bewaren?

  • Bewaar het op een donkere ruimte
  • Bewaar het in een afgesloten verpakking
  • Bewaar het op een koele ruimte

Ook populair zijn de Creapure Creatine Capsules (Link naar Body en Fit)

 

 

Creatine poeder houdbaarheid controleren

Wanneer je het na de houdbaarheidsdatum wil consumeren, kan dat in de meeste gevallen. Wel moet je controleren of het creatine poeder nog goed is. Gebruik daarvoor je zintuigen. Voor gebruik is het aan te raden om goed aan het poeder te ruiken en daarnaast de kleur en verdere kwaliteit van het poeder te controleren.

Wanneer alles in orde is, kan je het poeder nog na het verlopen van de houdbaarheidsdatum gebruiken. Zit er bijvoorbeeld wel een vreemde geur aan het poeder dan is er waarschijnlijk iets mis met het poeder en kun je het beter weggooien.

Kan creatine bederven?

Creatine poeder kan bederven als je het poeder niet op de juiste manier bewaard wordt. Blootstelling aan de lucht is bijvoorbeeld niet goed voor het poeder. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat het poeder niet in contact komt met vocht. Wanneer je poeder niet op de juiste manier bewaard, kunnen er namelijk schimmels en bacteriën in het poeder ontstaan en dan gaat het poeder bederven.

Creatine over de datum

Creatine die over de datum is, kan dus in de meeste gevallen gewoon geconsumeerd worden. Het poeder kan jaren bewaard blijven als het goed opgeborgen wordt. Waarom staat er dan een houdbaarheidsdatum op de verpakking van creatine? Dat komt omdat fabrikanten het wettelijk verplicht zijn om een houdbaarheidsdatum op de verpakking te zetten. Meestal verloopt de houdbaarheidsdatum 2 jaar na de fabricage.

Van te voren klaarmaken

Creatine wordt vaak ingenomen door het te mengen met een suikerrijke drank zoals druivensap. Wanneer je het supplement na de training wil consumeren, kan je de creatine al voor de training mengen met een drankje. Voor gebruik is het dan wel aan te raden om nog eens goed te schudden, zodat het poeder en de drank goed gemengd zijn. Lees ook creatine gebruik voor of na de training.

Onze tip: Creatine Capsules (Link naar Body en Fit)

 

 

Creatine weggooien

Heb je vastgesteld dat de creatine poeder niet meer eetbaar is dan kun je het poeder beter niet meer consumeren, maar waar moet je het dan weggooien? Voedingssupplementen vallen onder medicijnen als het gaat om het weggooien. Je mag het poeder niet bij het normale afval wegwerpen. Je moet het poeder inleveren bij een speciaal punt van de gemeente of bij de apotheek. De gemeente of apotheek zorgen er vervolgens voor dat het poeder vernietigd wordt op een goede manier.

Conclusie

Al met al kun je stellen dat creatine in de meeste gevallen lang houdbaar is. Creatine die nog in de verpakking zit, kan jaren lang goed blijven. Ook al opengemaakte poeder kan lang mee gaan wanneer je het poeder op de juiste manier bewaard. Het poeder kan het beste op een plek bewaard worden waar het donker en koel is. Daarnaast moet het poeder opgeborgen worden in een afgesloten pot.

Hoewel het poeder droog is en het niet snel bederft, is het aan te raden om voor gebruik altijd het poeder te controleren op eigenaardigheden. Is het poeder helaas toch bedorven, gooi voedingssupplementen niet thuis weg, maar breng het naar een speciaal inzamelpunt van de apotheek of gemeente. In het artikel wat doet creatine met je lichaam beschrijven we wat creatine eigenlijk met je doet.

Menu