Wat is creatine nu eigenlijk?

Misschien heb je wel eens gehoord dat creatine een van de meest onderzochte supplementen is. Maar wat is creatine nu eigenlijk? Wat doet het en waarom heeft vrijwel elk merk een vorm van creatine op de markt?

Creatine is een stof die van nature voor komt in onze spieren, in de vorm van creatine fosfaat. Het zit voornamelijk in vlees. Om die reden krijgen vegetarisch of veganisten weinig creatine via voeding binnen. Maar ook mensen die vlees eten kunnen voordelen hebben van het nemen van creatine.

Bekijk hier de Total Bodyshop Deals en kortingscodes van dit moment >> 

Onze spieren (en eigenlijk al onze cellen) hebben maar 1 soort brandstof, namelijk ATP. Onze cellen kunnen zelf helemaal niets met een hamburger, of met een boterham pindakaas. De voeding die wij eten moet eerst worden afgebroken tot hele kleine stukjes, voordat het opgenomen kan worden in de darm.

Via het bloed worden deze minuscule stukjes voeding, bijvoorbeeld in de vorm van glucose moleculen, vetmoleculen of aminozuren, naar de lever vervoert. De lever zal deze moleculen verder ombouwen en rondsturen naar waar ze nodig zijn.

Een spier die samentrekt heeft energie en dus voeding nodig. Wanneer glucose aankomt bij de spier, wordt in de cel deze glucose gebruikt om ATP moleculen op te laden. Deze ATP moleculen zijn een soort baterijtjes die constant worden gebruikt. Als het batterijtje leeg is, zal deze moeten worden opgeladen.

Wanneer de vraag naar energie erg laag is, kan dit met behulp van vet. Is de vraag naar energie hoger, dan springen koolhydraten bij. Is de vraag nog hoger, dan zal creatine fosfaat bijspringen. Als we creatine nemen, maken we de reserve creatine fosfaat dus groter, waardoor we meer en langer van dit hoge capaciteit werk kunnen leveren.

Bestel Creatine Monohydraat Galvanize eenvoudig bij Total Bodyshop

Hoe werkt creatine en wat zijn de voordelen?

Zoals we hierboven hebben gezien zorgt creatine ervoor dat de ATP batterijtjes sneller opgeladen kunnen worden. Hierdoor kunnen onze spieren meer werk leveren, waardoor het trainingsvolume zal kunnen stijgen. Omdat trainingsvolume sterk gerelateerd is aan spiermassa, zal creatine op langere termijn dus voor meer massa kunnen zorgen.

Verder lijkt het gebruik van creatine enkele spieropbouwende hormoonspiegels in het bloed te laten stijgen, zoals IGF-1. Daarnaast houdt creatine vocht vast, zoals veel mensen weten. Echter, sommige mensen denken dat je een vochtige look krijgt van creatine, wat niet waar is. Ongeveer 95% van de creatine in ons lichaam bevindt zich ín spierweefsel.

Dat betekent dus ook dat het extra vocht dat vastgehouden wordt zich in spierweefsel zal bevinden. Je spieren zullen voller ogen en daarnaast trekt dit vocht ook voedingsstoffen mee, wat het herstel van spieren ten goede zal komen.

Dit alles bij elkaar zal er voor zorgen dat creatine een positief effect heeft op kracht en spiergroei. Behalve deze voor de hand liggende en fysieke voordelen heeft creatine ook een legio aan andere voordelen. Omdat creatine zo goed bestudeerd is, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat creatine bijvoorbeeld een beschermend effect lijkt te hebben tegen de ontwikkeling van Parkinson. verder lijkt creatine een positief effect te hebben op cognitie, zeker bij ouderen.

Wat zijn de bijwerkingen van creatine?

Sommige mensen zijn bang voor bijwerkingen van supplementen. Het argument ‘dat is niet natuurlijk’ wordt wel eens aangehaald. Als jij zo denkt kunnen we je gerust stellen: Zoals we hierboven hebben gezien is creatine een natuurlijke stof, die in ons lichaam voor komt en die we ook binnen krijgen via ons dieet.

Toch is het goed om niet blindelings zomaar van alles te nemen. Een van de vermeende bijwerkingen die creatine zou hebben is het vasthouden van vocht. Hier hebben we het al over gehad. Een andere bijwerking is, dat wanneer creatine met te weinig water wordt genomen, dit kan leiden tot buikklachten. Ook als er teveel creatine in 1 keer wordt genomen, kan dit leiden tot diarree of misselijkheid.

Creatine kan leiden tot verhoogde creatinine levels in het bloed, wat een van de kenmerken kan zijn van een verslechterde nierfunctie. Om deze reden wordt wel eens gedacht dat creatine slecht zou zijn voor de nieren. Lange termijn onderzoek heeft hier echter geen bewijs van kunnen vinden. Mocht je bestaande nierklachten hebben, dan is het verstandig het gebruik eerst met je arts te bespreken.

Bestel Creamax van Strom Nutrition eenvoudig bij Total Bodyshop

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe te nemen en verschillende vormen van creatine

Er zijn veel verschillende vormen van creatine op de markt. Deze verschillende vormen veranderen niets aan creatine zelf, maar beïnvloeden in potentie wel de opname ervan. Of dit het extra geld waard is mag je zelf beoordelen. Wat een gegeven is, is dat de opname van een supplement zeer belangrijk is. Een supplement kan op papier of in het lab wonderen verrichten, maar als het de spieren niet zal bereiken, doet het niets.

Doorgaans is creatine monohydraat goed opneembaar en goed te betalen. De opname van creatine lijkt te verbeteren wanneer de insulinegevoeligheid optimaal is. Om deze reden kan het nemen van de creatine direct post workout, samen met wat snelle eiwitten en/of koolhydraten, het meest optimaal zijn.

Tot slot

Zoals altijd hopen we dat we je het een en ander bij hebben kunnen brengen. Veel mensen nemen supplementen zonder dat ze zich bewust zijn van de effecten en de eventuele voordelen. Door deze artikelen hopen we dat we jou het een en ander kunnen vertellen dat nieuw voor jou is en waar je wat aan hebt.

Bestel Tango van Redcon1 eenvoudig bij Total Bodyshop

 

 

 

 

 

 

 

Menu