Wat doet creatine met je lichaam?

Wat doet creatine met je lichaam? Doe jij aan een sport waarbij je telkens kortdurende krachtsinspanningen moet leveren? Denk bijvoorbeeld aan sporten zoals CrossFit, gewichtheffen, sprinten (hardlopen), judo, zwemmen enzovoorts. Dan is het voedingssupplement creatine wellicht iets voor jou. Uiteraard weet jij als sporter dat er verschillende voedingssupplementen op de markt zijn die jou helpen om het beste uit jezelf te halen, maar dit voedingssupplement is perfect voor jou.

Creatine wat doet het?

Wellicht heb je als krachtsporter al eens gehoord van creatine, want het is erg voordelig voor krachtsporters. Ondanks dat veel mensen er wel eens van gehoord hebben, vragen ze zich vaak af: ‘Wat doet creatine precies?’ Creatine zorgt ervoor dat wanneer je een hevige krachtsinspanning moet leveren, jouw lichaam over voldoende energie beschikt om het gewenste resultaat te bereiken.

Je kan creatine zien als een voorraad aan energie, die snel door je lichaam gebruikt kan worden bij een plotselinge krachtinspanning. Vooral bij krachtsporters is dit dus voordelig omdat je dan plotseling een lading energie nodig hebt.

Nu vraag je je misschien af; ‘Wat doet creatine met je lichaam?’ Met andere woorden wat is de werking van creatine? Creatine zorgt ervoor dat je spieren sneller en langer kunnen samentrekken, zodat je bijvoorbeeld langer een gewicht kan heffen. Daarnaast achten wetenschappers het zeer waarschijnlijk dat creatine ook de ontwikkeling van spiermassa positief beïnvloed. Hierdoor worden je spieren groter en dus sterker. Dit komt omdat creatine het vochtgehalte in je spieren verhoogd.

Voedingsmiddelen met creatine

Mocht je je afvragen of het legaal is toegestaan om creatine te consumeren. Je hoeft niet bang te zijn dat je iets illegaals doet, wanneer je creatine consumeert. Creatine staat namelijk niet op de WADA-dopinglijst. Creatine staat niet op de WADA-dopinglijst omdat creatine ook in je dagelijkse voedsel zit Een aantal producten die creatine bevatten zijn:

 • melk
 • varkensvlees
 • rundvlees
 • zalm
 • haring
 • kabeljauw

Consumeren van creatine

Jouw lichaam heeft van nature een eigen voorraad aan creatine, die je lichaam aanlegt door het consumeren van je dagelijkse voedsel. Deze voorraad aan creatine is vaak niet voldoende, wanneer je serieus bezig bent met sporten. Om toch voldoende creatine in je lichaam te hebben, kun je deze aanvullen door extra creatine te consumeren.

De aanbevolen hoeveelheid creatine is 3 tot 5 gram per dag. Het is handig om te weten dat het consumeren van meer dan de aanbevolen hoeveelheid creatine zinloos is, want je lichaam neemt niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid op. Als je van plan bent om extra creatine te consumeren, is de volgende vraag: ‘Welke creatine kopen?

Creatine kopen

Er zijn veel verschillende soorten creatine supplementen, waardoor het lastig kan zijn om een creatine supplement te kiezen die het beste bij jou past. Hieronder staan de 5 meest gebruikte creatine supplementen.

Creatine monohydraat
De bekendste soort creatine is creatine monohydraat. Je kan creatine monohydraat consumeren in de vorm van poeder, pillen en capsules. Veel wetenschappers denken dat creatine monohydraat de beste vorm van creatine is, omdat het erg geconcentreerd is.

Creatine ethyl ester
Creatine ethyl ester wordt heel snel opgenomen door je celmembraan. Het creatine niveau in je cellen wordt door het gebruik van creatine ethyl ester optimaal, waardoor je weinig kans hebt op verzuring. Het bijzondere aan creatine ethyl ester is dat niet alleen krachtsporters, maar ook duursporters profijt kunnen hebben bij het gebruik van deze soort creatine.

Kre-Alkalyn creatine
Kre-Alkalyn is samengesteld uit natriumbicarbonaat en creatine monohydraat. Het kenmerkende aan kre-alkalyn is dat het de spiergroei stimuleerd. Je kan Kre-Alkalyn consumeren in de vorm van poeder en capsules.

Creatine nitraat
Creatine nitraat bestaat uit monohydraat en nitraat. Creatine nitraat zorgt ervoor dat je spieren sneller en beter vocht opnemen, waardoor je spieren beter kunnen pompen en je resultaat qua sport verbeterd. Ook zal door het hogere vochtgehalte de spiermassa groeien, waardoor je spieren groter en sterker worden.

Creatine HCL
Creatine HCL bevat in tegenstelling tot de meeste andere creatinesoorten geen monohydraat, maar creatine hydrochloride. Creatine HCL wordt snel en goed door het lichaam opgenomen, omdat het erg geconcentreerd is.

Wat is de beste creatine?

Er is geen duidelijk antwoord op de vraag: ‘Wat is de beste creatine’. Toch is het meest voordehandliggende antwoord op deze vraag ‘creatine monohydraat’. Dit komt omdat deze soort creatine het meest geconcentreerd is.

Wat zijn de voor en nadelen van creatine?

Zoals je nu weet zijn er heel veel verschillende soorten creatine. Veel sporters zijn positief over het gebruik van creatine. Iedere sporter reageert natuurlijk anders op het gebruik van voedingssupplementen en dat is ook logisch omdat niet iedereen hetzelfde is.

Wel zijn er natuurlijk veel verschillende voor- en nadelen aan het gebruik van creatine, die veel mensen ervaren. Maar wat zijn de voor- en nadelen van creatine? Hieronder zullen de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van creatine opgesomd worden.

Voordelen

 • Door het gebruik van creatine zul je merken dat je spieren minder snel verzuren, want door een (extra) voorraad aan creatine zal de energievoorziening van je spieren minder snel opraken tijdens een krachtinspanning.
 • Het gebruik van creatine zorgt ervoor dat de voorraad energie in je spieren hoger wordt. Hierdoor wordt je sterker en heb je een langer uithoudingsvermogen.
 • Door het gebruik van creatine zal je meer spiermassa kweken. Dit komt door twee effecten, namelijk het feit dat je spieren door creatine beter vocht kunnen opnemen en je spieren op die manier groter worden. Een tweede effect is dat je door het gebruik van creatine optimaler kan trainen, waardoor je spieren groter en sterker worden.
 • Je geheugen kan verbeterd worden door het gebruik van creatine.
 • Creatine zorgt ervoor dat je hersenen gezond blijven, want door het gebruik van creatine verminder je de kans op verschillende hersenziektes.

Nadelen

 • Een nadeel van het gebruik van creatine is dat de meeste sporters te maken krijgen met een gewichtstoename en in de meeste gevallen is dit niet wenselijk.
 • Door het gebruik van creatine neemt de kans op kramp en spierblessures op. Dit is het gevolg van een toegenomen spierspanning vanwege de creatine.
 • Sommige sporters worden winderig door het gebruik van creatine en dit is natuurlijk niet zo prettig.
 • Maagkrampen met als gevolg diarree kan veroorzaakt worden door het gebruik van creatine.
 • Door het gebruik van creatine is het mogelijk dat je merkt dat je minder vaak naar het toilet moet om te plassen, want creatine zorgt ervoor dat je lichaam beter vocht vasthoudt.
Menu