Wanneer creatine nemen?

Wat is de beste tijd op creatine te nemen? Dit is een vraag waar veel sporters graag het antwoord op zouden willen weten. Creatine is een veelvuldig gebruikt supplement onder sporters aangezien het op verschillende manieren erg voordelig is voor in het bijzonder krachtsporters. In dit artikel lees je over de beste tijd wanneer je creatine kan innemen en veel andere nuttige informatie over het populaire supplement.

Wanneer moet je creatine nemen?

De beste tijd om dit supplement in te nemen is per persoon verschillend. Er zijn namelijk zowel argumenten om het supplement voor het sporten te nemen, maar ook na het sporten innemen heeft voordelen. Wanneer je creatine inneemt voor het sporten, zorg je er voor dat je creatine level op een goed niveau is waardoor je optimaal kan trainen.

Het nemen van creatine na het sporten, zorgt er voor dat de spieren goed kunnen herstellen. Het ligt er dus per persoon aan wat je doel is om te bepalen welk tijdstip van inname optimaal is en of je het supplement voor- of na sporten inneemt.

Wanneer creatine innemen op rustdagen?

Wanneer je fanatiek sport, zijn rustdagen minstens zo belangrijk als trainingsdagen. Op een rustdag sport je helemaal niet of aanzienlijk minder zwaar en daarom is het aan te raden om de dosis creatine sterk te verminderen op rustdagen. Een goed tijdstip van inname kan tijdens het ontbijt zijn.

Wat is creatine?

Het is een bekend en razend populair supplement onder krachtsporters. De puurste vorm van het supplement is creatine monohydraat. Het draagt ten eerste bij aan het herstel van je spieren na een training. Daarnaast zorgt het supplement er voor dat er energie vrijkomt, waardoor je intenser en explosiever kan trainen.

Creatine is een hulpmiddel wat ook in bepaalde dierlijke voedingsmiddelen te vinden is. Voor fanatieke sporters is de hoeveelheid creatine uit het dagelijkse voedsel niet voldoende en daarom is het een mogelijkheid om een supplement toe te voegen aan het voedingsschema.

Populair: Creatine Creapure van Body en Fit

 

Voordelen creatine gebruik

Creatine helpt om de spieren te herstellen en om intenser te kunnen trainen. Er zijn verschillende voordelen te noemen van dit supplement. Ten eerste zul je door de energie die vrijkomt na inname minder snel moe worden tijdens het trainen. Ook na de training kan je ervaren dat je minder uitgeput bent. Ten tweede kan je merken dat je spieren minder snel verzuren tijdens het sporten. Ten derde zorgt het innemen  voor spiergroei vanwege het verhoogde vochtgehalte.

Nadelen creatine gebruik

Naast veel voordelen zijn er ook enkele nadelen. Allereerst kunnen er maag- en darmklachten optreden. Gelukkig treden deze klachten vrijwel alleen op wanneer er een te hoge dosis ingenomen is. Een ander aspect wat voor sommige als nadeel gezien wordt, is de mogelijke gewichtstoename. Dit komt vooral doordat creatine de opslag van vocht vergroot. De gewichtstoename verschilt per persoon en kan oplopen tot twee kilo. Gemiddeld is de toename van gewicht ongeveer één kilo.

5 nuttige tips rondom creatine gebruik

Hieronder staan vijf nuttige tips voor sporters die het supplement willen gaan gebruiken of al gebruik maken van het supplement:

#1 Creatine kan zowel voor als na het trainen gebruikt worden
#2 Wanneer je creatine voor het trainen gebruikt, is dertig minuten voor aanvang van de training een goed tijdstip voor de inname van het supplement
#3 Wanneer je een rustdag hebt, is het verstandig om een lagere dosis te nemen dan op trainingsdagen
#4 Een oplaadfase kan helpen om het ideale niveau van creatine in de spieren te bereiken
#5 Kies het juiste supplement, want er zijn namelijk verschillende supplementen, gericht op voor en na het sporten

Hoe lang creatine gebruiken?

Veel sporters gebruiken dit populaire supplement. Sommige van hen gebruiken het supplement voor een korte periode terwijl anderen er juist voor kiezen om voor een langdurige tijd extra creatine te consumeren. Beide opties zijn mogelijk en daarom is het aan de sporter zelf om te kiezen voor een kort- of langdurig gebruik. Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik en meerdere onderzoeken tonen aan dat het gebruik van creatine zowel op de korte als op de lange niet schadelijk is voor de gezondheid.

Een absolute aanrader: Creapure Creatine Capsules van Body en Fit

 

 

Oplaadfase creatine

Wanneer je creatine inneemt, kan je gebruik maken van oplaadfases. Een oplaadfase is een periode van enkele dagen waarin je een hogere hoeveelheid consumeert om de opslag in je spieren te optimaliseren. Hierdoor wordt het creatine effect gemaximaliseerd.

De hoeveelheid die je tijdens een oplaadfase consumeert, hangt af van de lichaamsbouw en trainingen van de sporter. Meestal duurt een oplaadfase vijf tot zeven dagen. De meningen over het gebruik van een oplaadfase zijn verdeeld. Sommige sporters maken er daarom wel gebruik van en anderen niet.

Creatine gebruiken tijdens het afvallen

Niet iedereen is overtuigd van de combinatie creatie en afvallen. Veel mensen komen namelijk juist wat aan door het gebruik van creatine door de versterkte opname van vocht. Met creatine afvallen, kan volgens sommigen wel door middel van een van de volgende methodes.

De eerste methode is eerst afvallen en wanneer je op je streefgewicht zit, je kracht doormiddel van het gebruik van dit supplement te verhogen. De tweede methode is het tegelijkertijd afvallen en het gebruiken van creatine, waardoor de afname van spierkracht door het afvallen gecompenseerd wordt met het gebruik ervan.

Creatine innemen met water

Om creatine in te nemen, is het gebruikelijk om het poeder te mengen in een vloeistof. Deze vloeistof kan water zijn, maar ook bijvoorbeeld sap of thee. Voor de werking van ervan maakt het niet uit met welke vloeistof je het supplement inneemt. Wel is het goed om te bedenken of de drank inbegrepen is in je voedingsschema mocht je die hebben. Wanneer je de creatine namelijk mengt met een suikerrijke drank, zorgt dit voor extra calorieën en dit is niet het geval wanneer je het supplement met water mengt.

Verschillende soorten creatine inname

Creatine kan je op verschillende manieren consumeren. Allereerst is het verkrijgbaar in de vorm van poeder. Het poeder kan je vervolgens mengen in een drank naar keuze en vervolgens opdrinken. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om het in te nemen door middel van pillen of capsules. Elke sporter kan zelf bepalen welke mogelijkheid het beste bij de sporter past.

Creatine kopen

Goed om te weten is dat creatine een legaal hulpmiddel is voor sporters. Het product staat namelijk niet op de WADA-dopinglijst. Dit is ook logisch en terecht, want het supplement is namelijk ook te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel en vis. Omdat het supplement onder sporters enorm populair is, is het supplement in veel winkels en webshops te koop. Er zijn verschillende webshops zoals Body&fit en Bodylab waar je terecht kan voor veel verschillende soorten creatine supplementen.

Onze tip: Creatine Capsules van Body en Fit

 

 

Creatine bestellen via Body en Fit

Body en Fit shop is een bekende aanbieder voor zo’n beetje alles wat je als sporter nodig hebt. Je kan er namelijk terecht voor sportvoeding, sportkleding en sportaccessoires. Bestellen bij Body en Fit is erg eenvoudig door de prettige en uitgebreide webshop. Wanneer je bestelt voor meer dan 35 euro wordt je bestelling gratis thuisbezorgd.

Bekijk alle Creatine aanbiedingen bij Body en Fit

Aanbieder supplementen Supspace

Of je nu een sporter bent of graag een gezonde levensstijl wil creëren of behouden, je kan bij Supspace terecht voor alles wat je nodig hebt. Op het gebied van sportvoeding is het assortiment erg uitgebreid. Bestellen bij Supspace is erg makkelijk en je betaalt geen verzendkosten wanneer je een order plaatst van 35 euro of meer.

Bekijk alle Creatine aanbiedingen bij Supspace

Bodylab creatine

Sporters met verschillende doelen zoals bijvoorbeeld afvallen, droogtrainen en spieropbouw kunnen terecht bij de webshop genaamd Bodylab. Het assortiment van Bodylab is erg uitgebreid en daardoor kan je er terecht voor alles wat je nodig hebt op het gebied van sportvoeding. Als je bestelt bij Bodylab betaal je 5,90 euro aan verzendkosten wanneer je een bestelling plaats met een waarde van minder dan 60 euro.

Bekijk alle Creatine aanbiedingen bij Bodylab

Creatine aanbieder Body Supplies

Op het gebied van creatine is body Supplies een goede optie. De webshop heeft namelijk veel verschillende soorten in huis. De webshop van Body Supplies is erg overzichtelijk en je betaalt geen verzendkosten wanneer je bestelt voor 24.95 euro of meer.

Bekijk alle Creatine aanbiedingen bij Body Supplies

Sportvoeding van Body en Gymshop

Body en Gymshop heeft een groot aanbod op het gebied van sportvoeding en sportaccessoires. Bij bestellingen tot 35 euro betaal je 3.95 verzendkosten. Bestellen is erg eenvoudig via de uitgebreide webshop.

Bekijk alle Creatine aanbiedingen bij Body en Gymshop

Conclusie: creatine wanneer nemen?

Er zijn verschillende momenten op de dag wanneer het mogelijk is om creatine in te nemen. Zowel vlak voor als vlak na het trainen kan het supplement bevorderlijk zijn voor krachtsporters. Wat ook prettig is, is dat het supplement langdurig gebruikt kan worden waardoor je voor een langere periode de vruchten kan plukken van de vele voordelen. Mede daardoor wordt het veelvuldig gebruikt en is het supplement erg populair.

Menu