Waar is creatine goed voor?

Waar is creatine goed voor? in dit artikel kijken we er specifiek naar. Creatine is een voedingssupplement waar vooral krachtsporters bij gebaat zijn. Denk aan sporten zoals gewichtheffen, sprinten, CrossFit en judo. Bij deze sporten moeten telkens kortdurende krachtinspanning geleverd worden.

Creatine kan ervoor zorgen dat je op het moment van de krachtsinspanning voldoende energie hebt om de krachtinspanning daadwerkelijk te leveren. Creatine is daarom ook minder geschikt voor duursporters, want duursporters hoeven niet op één moment te pieken, maar hebben energie nodig over de gehele periode.

Wat doet creatine met je lichaam?

Wat doet creatine met je lichaam? Wanneer je creatine consumeerd wordt er als het ware een voorraad energie aangelegd. Op het moment van een hevige krachtinspanning kan je lichaam gebruik maken van deze voorraad. Je spieren kunnen daardoor langer en sneller samentrekken.

Daarnaast zorgt creatine ervoor dat het vochtgehalte in je spieren verhoogt wordt. Een hoog vochtgehalte in je spieren beïnvloedt de spiermassa voordelig. Je spieren zullen daardoor sneller groeien, waardoor je spieren krachtiger worden.

Creatine Monohydraat

Er zijn veel verschillende soorten creatine. De vraag: ‘Wat is de beste creatine?’ is niet eenduidig te beantwoorden, maar de bekendste en meest gebruikte vorm van creatine is Creatine Monohydraat. Creatine Monohydraat is de meest geconcentreerde vorm van creatine en daardoor achten wetenschappers het voor de hand liggend dat Creatine Monohydraat de beste vorm van creatine is. Creatine Monohydraat is te consumeren in de vorm van:

 • Capsules
 • Poeder
 • Pillen

Hoe moet je creatine monohydraat gebruiken?

Creatine Monohydraat kan op verschillende manieren geconsumeerd worden, namelijk in de vorm van capsules, poeder en pillen. Creatine zit van nature al in bepaalde voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die veel creatine bevatten zijn bijvoorbeeld melk, varkensvlees, zalm, rundvlees, kabeljauw en haring. Uit de praktijk blijkt dat serieuze sporters niet voldoende creatine binnenkrijgen zonder het gebruik van voedingssupplementen.

Je kan een voedingssupplement gebruiken om je creatine aan te vullen tot de optimale hoeveelheid creatine. Per dag zou een serieuze sporter tussen de 3 en 5 gram creatine binnen moeten krijgen. Het moment van consumptie maakt niet zo veel uit, dus kijk gewoon wanneer het voor jou uit komt.

Andere soorten creatine

Naast Creatine Monohydraat zijn er nog verschillende andere soorten creatine. De volgende soorten creatine worden minder gebruikt dan Creatine Monohydraat en hebben elk hun eigen kenmerken.

Kre Alkalyn
Kre-Alkalyn bestaat uit Creatine Monohydraat en natriumbicarbonaat en het kan geconsumeerd worden in de vorm van capsules en poeder. Kre-Alkalyn staat bekend om de positieve beïnvloeding van de spiermassa, dus de spiergroei wordt door Kre-Alkalyn gestimuleerd.

Creatine HCL
Creatine Hydrochloride is het bestandsdeling van Creatine HCL. Creatine HCL is naast Creatine Monohydraat ook een heel geconcentreerde vorm van creatine en kan daardoor snel door het lichaam worden opgenomen.

Creatine Nitraat
Creatine Nitraat bevat nitraat en Creatine Monohydraat. Creatine Nitraat zorgt voor een goed vochtgehalte in de spieren, waardoor je spieren sneller zullen groeien. Ook het sportresultaat zal door dit hogere vochtgehalte verbeteren, omdat Creatine Nitraat ervoor zorgt dat je spieren sneller en beter kunnen pompen.

Creatine Ethyl Ester
Als je vaak en snel last hebt van verzurende spieren kan Creatine Ethyl Ester hierbij helpen. Creatine Ethyl Ester zorgt er namelijk voor dat er in de spieren een optimale hoeveelheid creatine aanwezig is en wanneer er voldoende creatine in je spieren zit, is de kans op verzuring nihil.

Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

Aan het gebruik van creatine kleven een aantal prettige voordelen, maar uiteraard ervaren sommige sporters ook nadelen aan het gebruik van creatine. Wanneer je creatine gebruikt kun je bij jezelf ervaren of jij ook profijt en/of last hebt van de voor- en nadelen van creatine, want iedereen reageert natuurlijk anders op creatine. Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

Voordelen

 • Het gebruik van creatine kan zorgen voor een beter geheugen
 • Door het gebruik van creatine verminder je de kans op verschillende hersenziektes
 • Het gebruik van creatine heeft een positieve invloed op de groei van de spiermassa
 • Je spieren worden sterker door het gebruik van creatine
 • Je uithoudingsvermogen wordt door creatine positief beïnvloed
 • Het gebruik van creatine zorgt ervoor dat verzuring van je spieren tegen gegaan wordt

Nadelen

 • Het is mogelijk dat je winderig wordt van het gebruik van creatine
 • Het gebruik van creatine kan er voor zorgen dat je minder vaak naar het toilet moet, omdat het vocht in je lichaam beter wordt vastgehouden door creatine. Door het gebruik van creatine kan je diarree krijgen
 • Het gebruik van creatine kan zorgen voor gewichtstoename. Het ontstaan van spierblessures en kramp kan veroorzaakt worden door creatine, omdat de spierspanning door creatine groter wordt

Is het gebruik van creatine illegaal?

Het antwoord op deze vraag is duidelijk, namelijk ‘Nee!’. Normaal voedsel bevat ook creatine en daarnaast staat creatine niet op de WADA-dopinglijst. Het gebruik van creatine is dus niet illegaal en daarom kun je met een gerust hart creatine consumeren.

Welke creatine kopen?

Welke creatine kopen? Er zijn dus aardig wat verschillende soorten creatine op de markt. Om te weten welke creatine vorm het beste bij jouw situatie past, is het goed om jezelf af te vragen wat je graag wil bereiken met het gebruik van creatine. Wil je af van verzurende spieren? Probeer dan eens Creatine Ethyl Ester. Wil je een grotere spiermassa? Probeer dan eens Creatine Monohydraat of Kre-Alkalyn. Wil je een beter vochtgehalte in je spieren? Probeer dan eens Creatine Nitraat.

Creatine Monohydraat kopen

Creatine Monohydraat kun je op verschillende plaatsen kopen. De meest voordehandliggende plaats om Creatine Monohydraat te kopen is anno 2019 online. Kijk eens op een website zoals www.bodyenfitshop.nl . Ze hebben een groot assortiment als het gaat om voedingssupplementen. Het voordeel van www.bodyenfitshop.nl is dat ze jouw bestelling snel in behandeling nemen en ze jouw pakketje vaak de volgende dag al thuisbezorgen.

Conclusie

De vraag: ‘Waar is creatine goed voor?’ is nu eenvoudig te beantwoorden. Het gebruik van creatine is vooral voor krachtsporters voordelig. Creatine verhoogt het vochtgehalte en de energievoorraad in je spieren. Jij kan daardoor pieken op het juiste moment. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten creatine en is er dus veel keuze.

Creatine kopen is gemakkelijk en kan bijvoorbeeld via internet. Tot slot is het prettig om te weten dat het gebruik van creatine legaal is. Al met al is het de moeite waard om eens te proberen of jij ook gebaat bent bij het gebruik van creatine en hopelijk kan jij zo jouw sportresultaten verbeteren!

Menu