Waar is creatine allemaal goed voor?

Waar is creatine eigenlijk goed voor? Je leest er alles over in dit artikel. Creatine is een veelzijdig voedingssupplement. Door de veelzijdigheid kunnen veel verschillende soorten groepen mensen er profijt van hebben. Denk bijvoorbeeld aan sporters, vegetariërs en ouderen. Als je graag wilt starten met het innemen van extra creatine is het belangrijk om je goed in te lezen over dit supplement.

Het is namelijk prettig om te weten waar het allemaal goed voor is en zijn er misschien ook nadelen aan het gebruik van ervan? Daarnaast is het ook belangrijk om creatine op de juiste manier te consumeren. Deze en andere belangrijke vragen worden beantwoord in dit artikel.

Wat is creatine nu eigenlijk?

Allereerst: ‘Wat is creatine nu eigenlijk?’ Het is een stof die zich van nature in het menselijk lichaam bevindt. De aanbevolen hoeveelheid voor een volwassene is ongeveer 0.3 gram per kg. Door het eten van normaal voedsel is de kans aanwezig dat je te weinig creatine binnenkrijgt.

Voorbeelden van producten die creatine bevatten zijn vis, vlees en zuivelproducten. Nu eet niet iedereen elke dag voldoende van dit soort producten, maar dat is tegenwoordig niet erg, want gelukkig zijn er daarom speciale voedingssupplementen die veel van deze stof bevatten.

Er zijn grofweg 3 verschillende kenmerken. De stof creatine zorgt er ten eerste voor dat er altijd voldoende energie in de spieren aanwezig is. Ten tweede helpt de stof de spieren beter te laten werken, zodat ze langer en sneller samen kunnen trekken. Ten derde zorgt creatine voor een hoog vochtgehalte in de spieren.

Een van de bekendste creatine is Creatine Creapure (Link naar Body en Fitshop)

 

 

Waar is creatine goed voor?

De hierboven genoemde kenmerken klinken allemaal erg positief, maar nog steeds blijft de vraag; ‘Waar is creatine goed voor?’ onbeantwoord. Als er constant voldoende energie in de spieren is opgeslagen, is de kans op verzuring erg klein. Spieren gaan namelijk verzuren als ze niet voldoende energie meer hebben.

Doordat je spieren door de inname van creatine minder snel verzuren, kun je langer en intensiever trainen. Het langer en sneller samentrekken van de spieren zorgt voor extra kracht. Tot slot zorgt het verhoogde vochtgehalte in de spieren voor extra spiergroei, want spieren kunnen alleen groeien als er voldoende vocht in de spieren aanwezig is.

Lees ook: Wat is de houdbaarheid van creatine poeder

Voor wie is creatine goed?

Wie zijn er gebaat bij extra inname van creatine? Ten eerste kunnen sporters voordelen ervaren en dan vooral de groep krachtsporters. Spieren worden sterker en groeien sneller en dat is natuurlijk ideaal voor krachtsporters.

Naast krachtsporters kunnen ook andere groepen mensen profijt hebben van creatine. Bijvoorbeeld ouderen, want creatine heeft een gunstig effect op de hersenactiviteit. Daarnaast is de stof ook geschikt voor vegetariërs en veganisten omdat het geen dierlijk product is.

Creatine bevindt zich van nature namelijk vaak in dierlijke producten. Door de inname van het voedingssuplement kunnen vegetariërs en veganisten toch voldoende creatine binnenkrijgen.

Creatine inname

De inname van creatine kan door middel van verschillende vormen en manieren. De stof creatine kun je innemen in de vormen:

 • Poeder
 • Pillen
 • Capsules

Daarnaast kan je het op verschillende manieren consumeren:

 • Via een kuur (al dan niet met oplaadfase)
 • via een langdurige inname (al dan niet met oplaadfase)

Ook populair zijn de creatine capsules (Link naar Body en Fitshop)

 

 

Creatine kuur of langdurige creatine inname

Er zijn dus twee manieren om creatine te consumeren en wetenschappers zijn het er niet over eens welke van de twee manieren het beste is. Een kuur werkt als volgt: Je neemt telkens 5 tot 7 dagen achtereenvolgend creatine en daarna een pauze van een aantal dagen.

Anderen menen juist dat je het beter voor een langere periode elke dag kan consumeren.

Lees ook: Creatine gebruik voor of na de training

Creatine oplaadfase

Je kan een oplaadfase gebruiken voordat je start met het consumeren van creatine. De meningen zijn verdeeld, maar sommige onderzoekers denken dat de deze stof sneller werkt wanneer je gebruik maakt van een oplaadfase. Wat is een oplaadfase? Je neemt dan de eerste week een extra grote dosis.

Wat zijn de voordelen van creatine?

Er zijn veel voordelen die verbonden zijn met de consumptie van creatine. De voordelen zijn niet alleen gunstig voor sporters, maar ook voor andere groepen mensen.

 • Minder snel en vaak verzurende spieren
 • Meer spierkracht
 • Langer trainen door grotere energievoorraad
 • Spiergroei wordt positief beïnvloed
 • Creëren van vetvrije massa
 • Het is geen dierlijk product en daarom ook geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Beter geheugen
 • Sneller herstellen na een training

Wat zijn de nadelen van creatine?

Er zijn ook nadelen die verbonden zijn met het gebruik. Ten eerste zorgt het verhoogde vochtgehalte in de spieren voor gewichtstoename. Gemiddeld komt een volwassene 1 kilo aan door het consumeren van creatine. Ten tweede kan je last krijgen van diarree, winderigheid en krampen, maar dat is meestal alleen na een te hoge dosis.

Niet alle gebruikers ervaren dezelfde bijwerkingen, dus bouw de inname van creatine rustig op en kijk hoe jouw lichaam op de stof reageerd.

Onze tip! Creatine CreaPure Super Tabs (link naar Body en Fitshop)

 

 

Verschillende soorten creatine

Er zijn verschillende soorten op de markt. De meest geconcentreerde vorm is creatine monohydraat. Naast deze vorm  zijn er ook nog 4 andere bekende creatine soorten:

 • Creatine HCL: wordt snel en goed opgenomen en bevat als enige creatinesoort geen monohydraat
 • Creatine Nitraat: bevat Nitraat en Monohydraat, zorgt voor een hoog vochtgehalte en laat jouw spieren optimaal pompen
 • Kre-Alkalyn: samengesteld uit Monohydraat en Natriumcarbonaat en heeft een positieve invloed op de spiergroei
 • Creatine Ethyl Ester: zorgt voor een optimale energievoorraad in de spieren en daardoor heb je een stuk minder kans op verzuring.

Creatine kopen

Creatine is geen doping, want het staat niet op de WADA-dopinglijst. Dat komt omdat creatine ook in voedingsmiddelen zit zoals vlees, vis en zuivelproducten. Daarom kun je dit product makkelijk aankomen, want het is te koop in verschillende winkels en webshops.

De webshop www.bodyenfitshop.nl heeft bijvoorbeeld een groot assortiment qua creatine voedingssupplementen. Een bijkomend voordeel is het feit dat creatine geen duur voedingssupplement is.

Conclusie waar creatine allemaal goed voor is

Kortom, dit voedingssuplement is erg veelzijdig en kan daarom voor verschillende doeleinden geconsumeerd worden. Er zijn veel voordelen die gebruikers ervaren door de consumptie van creatine.

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen en is het aan jou om te kijken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. De prijs van van het supplement is niet hoog en het is verkrijgbaar in veel verschillende winkels en webshops.

Menu