Creatine gebruik voor of na de training?

In dit artikel leer je meer over het voedingssupplement creatine. Verschillende vragen zullen worden beantwoord, zoals ‘Creatine gebruik voor of na de training?’, ‘Wat is de werking van creatine?’ en ‘Creatine gebruiken tijdens cutten?’. Na het lezen van dit artikel zul je een heel stuk wijzer zijn geworden over dit interessante en veelzijdige voedingssupplement.

Wat is creatine?

Ben jij een krachtsporter? Dan weet je hoogstwaarschijnlijk wat creatine is. Voor wie het nog niet helemaal duidelijk is, volgt hierna een korte uitleg. Creatine is een stof die ervoor zorgt dat jouw lichaam voldoende energie opgeslagen heeft, zodat er voldoende energie aanwezig is tijdens een inspanning.

Wanneer je een krachtinspanning aan het leveren bent, heb je energie nodig anders verzuren jouw spieren. Dit supplement kan jou dus helpen om verzuring tegen te gaan en zorgt ervoor dat jij het onderste uit jezelf kan halen. Als je op zoek bent naar de beste supplement die je kunt kopen, dan adviseren wij Creatine Creapure.

Een van de bekendste is: Creatine Creapure (Link naar Body en Fit)

 

 

Wat is de werking van creatine?

De werking van creatine is snel en effectief. Door de stof trekken jouw spieren sneller en langer samen, waardoor jij meer kracht hebt. Daarnaast draagt het bij aan de groei van jouw spieren, omdat het vochtgehalte in de spieren wordt verhoogd. Je spieren groeien hierdoor sneller en worden groter en sterker.

Lees ook: Wat doet creatine met je lichaam

Hoe werkt de creatine inname?

De aanbevolen hoeveelheid is 2 tot 5 gram. De meningen zijn verdeeld over het juiste gebruik van creatine. Sommigen menen dat je creatine 5 tot 7 dagen als kuur moet innemen om vervolgens een pauze van een aantal dagen te nemen, zodat jouw lichaam zich kan onderhouden. Andere onderzoekers menen dat je het supplement beter voor een langere periode kunt consumeren zonder pauze. Het is dus aan jou waar je jezelf het prettigste bij voelt en welke methode voor jou het beste resultaat opleverd.

Daarnaast zijn de meningen ook verdeeld over de zogeheten oplaadfase. Wanneer je start met het innemen van creatine kun je gebruik maken van een oplaadfase. Tijdens de oplaadfase neem je in de eerste week een grotere dosis. De reden voor deze oplaadfase is de gedachte dat de creatine dan sneller zal werken. Toch is dit nog niet wetenschappelijk aangetoond.

De inname van creatine kan op verschillende manieren:

  • Poeder
  • Pillen
  • Capsules

Erg populair is de Creatine Monohydrate van XXL Nutrition (Link naar Bodybuildingkleding.com)

 

 

Creatine voor of na de training?

Of je creatine beter voor of na de training kunt consumeren is vaak onderzocht. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik zowel voor als na de training zorgt voor spiermassatoename en krachttoename. Wel is het bewezen dat de consumptie van creatine na de training zorgt voor een grotere spiermassatoename en een grotere krachttoename.

Je kan dus stellen dat het voordeliger is om dit voedingssupplement na de training te consumeren. Ook is het uitgezocht waarom creatine na de traint beter zijn werk doet. Het komt doordat jouw spieren na een training gevoeliger zijn voor dit voedingssupplement. Gevoelige spieren nemen de stof beter op en daarom heb je er meer profijt van.

Creatine gebruiken op rustdagen?

Als je fanatiek aan het sporten bent, zul je ook rustdagen moeten inlassen. Op deze rustdagen sport je niet of doe je alleen een lichte hersteltraining. Veel fanatieke sporters houden niet van rustdagen, maar het is echt belangrijk om rustdagen in te lassen omdat je spieren op deze dag kunnen herstellen.

Ook op rustdagen is het aan te bevelen om creatine te consumeren. Wel is de aanbevolen hoeveelheid op rustdagen behoorlijk minder dan op dagen wanneer je wel sport. Op rustdagen is de aanbevolen hoeveelheid wel minder dan op trainingsdagen.

Creatine gebruiken tijdens afvallen?

Ook voor sporters die aan het afvallen zijn, is creatine consumptie een manier om sneller af te vallen. Creatine gebruiken tijdens het afvallen kan je helpen om voldoende kracht te behouden. Tijdens het afvallen, zul je minder eten. Je hoopt hierdoor vet kwijt te raken, maar tegelijkertijd zul
je merken dat je hierdoor ook spiermassa zult verliezen en dat wil je natuurlijk niet, want dan kun je niet optimaal presteren. Creatine kan dan een oplossing zijn, want hierdoor krijg je een impuls van energie en kracht.

Waar je rekening mee moet houden, is dat je door creatine vocht vasthoudt. Het is dus mogelijk dat je door dit vocht wat minder snel afvalt in kilo’s, maar hou in je achterhoofd dat een deel vocht is en noodzakelijk is voor jouw vetverbranding.

Een hardloper: Creatine Creapure Super Tabs

 

 

Creatine gebruiken tijdens cutten?

Creatine gebruiken tijdens het cutten is een goede combinatie. Voor wie niet bekend is met de methode ‘cutten’, dit is een manier om snel en effectief het vetpercentage omlaag te brengen. Tijdens het cutten combineer je krachttraining met een caloriearm dieet. Door creatine zullen jouw spieren groter lijken, waardoor het misschien lijkt of je niet af valt, maar het blijkt dat het vetpercentage wel degelijk afneemt.

Sommigen menen zelfs dat het vetpercentage bij mensen die creatine consumeren sneller afneemt. Wel moet je rekening houden dat je langzamer resultaat ziet als je met een normale weegschaal weegt. Door het verhoogde vochtgehalte zal het gewicht namelijk minder snel afnemen door de grotere hoeveelheid vocht in jouw lichaam.

Conclusie

Er is veel onderzoek gedaan naar de werking en de beste manier van het gebruiken van creatine. Ondanks dat de meningen over een aantal zaken verdeeld zijn, zijn de meeste onderzoekers het erover eens dat een oplaadfase niet noodzakelijk is. Verder maakt het niet bijzonder veel uit of je wel of geen pauzes neemt met betrekking tot het innemen van creatine. De vragen: ‘Kun je creatine beter voor of na de training consumeren?’ of wat is de beste creatine? zijn gelukkig wel helder te beantwoorden.

Na de training heeft de creatine het grootste effect en daarom heeft dit dus de voorkeur. Al met al is het een veelzijdig voedingssupplement die je voor veel doeleinden kunt gebruiken:

  • Wanneer je intensief sport
  • Wanneer je een grotere spiermassa wil kweken
  • Wanneer je meer kracht wil hebben
  • Wanneer je aan het afvallen bent
  • Wanneer je aan het cutten bent
Menu